LÖSEV

Mercan: “Hakları, DSP ile kadına teslim edilecektir”

Gündem 08.03.2023 - 01:34, Güncelleme: 08.03.2023 - 01:34
 

Mercan: “Hakları, DSP ile kadına teslim edilecektir”

Demokratik Sol Parti (DSP) İstanbul İl Başkanı Çiğdem Mercan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, mücadele ile alınmış haklar için ödenmiş olan bedelin günü, kadına “haklarından vazgeçme” diye hatırlatan bir gündür. Kadın hakları tüm dünyada konuşulan ve üzerinde çalışılan bir konu. Pek çok uluslararası anlaşmalar imzalanmış ve bunlar büyük çalışmalar sonrası hazırlanıp imzaya sunulan anlaşmalar/ Pekin Pekin+5 Cedaw ve en nihayetinde Avrupa Konseyi tarafından hazırlanıp imzaya sunulan İstanbul Sözleşmesi. Türkiye’nin önce kabul edip daha sonra maalesef çekildiği sözleşme. Bu mücadele hep var, devam etmiş ve edecek. Çünkü işin aslı kadın doğarken eşit, doğduktan sonra doğduğu ülkenin kanunlarına göre yaşamak zorunda kalıyor.   Kadın ne ister sorusu cevabı ise, Eşit hak ister, Cinsiyetçi söylemlere maruz kalmamak, Eşit işe eşit gelir, Güvenli istihdam, Yeterli kreş, Sömürüye maruz kalmamak, Şiddete uğranmamak, Şartları sebebi ile dışlanmamak.   Özellikle, toplum dışına itildiğini düşünen kadınların toplumun parçası hissetmeleri için devlet desteği, engelli kadınlara devlet desteği. Yeterli olmayan mevcut Anayasal güvencelere rağmen durdurulamayan şiddet için gerek kanunsal gerekse mevcut kanunun uygulanmasının önünün açılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi daha aktif rol almalıdır. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uyum çerçevesinde; kadına karşı şiddetle mücadele edilmesi kız çocuklarının ve genç kadınların eğitimine destek olunması kadınlara istihdam yaratılması gerekmektedir. Problemleri birbirinden ayırarak çözerken, bütüne bakmayı unutmamak gerekiyor. DSP, mücadele ile kurulmuş ve kurucu genel başkanı kadın olan bir parti bildiğiniz gibi. DSP, 1991 yılında ilk kez Meclis’e girmiş, 1995 yılında Sol’un en büyük partisi, 1999 yılında ise Türkiye’nin en büyük partisi olarak Meclis’te yer almıştır. DSP, Meclis’te bulunduğu 3 dönemde de ağırlıklı örgütlenmelerini yaparken kadına eşit rol veren yönetimlere sahiptir. Diğer partilerde duyacağınız kota, sözde uygulanırken, DSP de reel olarak uygulanmaktadır. Uygulamalar önemlidir. 57. Hükümet döneminde özellikle medeni kanunda yaptığımız değişiklikler varlığını devam ettiriyor. Eğitimin 8 yıla çıkartılması “çocuk gelinleri” azaltmıştı ancak bu sistemi değiştirerek 4+4 geçişlerinde okula devam etmeyen kız çocukları evlendirilmiş, erkek çocukları ise işe verilmiştir. Ayrıca kızlık soyadını kullanabilme hakkı, mal rejiminde seçim hakkı, evlat edinmede kolaylıklar ve evlenme yaşının 18’e çıkartılması gibi… Meclis’te elbette kadın vekil olmalı ama bu kadınlar, kadınların sorunlarını kenara atmamalı yani çözüm odaklı kadın sorunlarını dile getirecek, seçilince yapacaklarını unutmayacak temsil erkini kullanabilecek kişilerin vekil olması önemlidir. Bu bağlamda, DSP, tüm kararlığı ile çağdaş haklar ve özgürlükleri topluma geliştirerek sunacağı için mecliste olmalıdır. Hakları, DSP ile kadına teslim edilecektir.    
Demokratik Sol Parti (DSP) İstanbul İl Başkanı Çiğdem Mercan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınladı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, mücadele ile alınmış haklar için ödenmiş olan bedelin günü, kadına “haklarından vazgeçme” diye hatırlatan bir gündür.

Kadın hakları tüm dünyada konuşulan ve üzerinde çalışılan bir konu. Pek çok uluslararası anlaşmalar imzalanmış ve bunlar büyük çalışmalar sonrası hazırlanıp imzaya sunulan anlaşmalar/ Pekin Pekin+5 Cedaw ve en nihayetinde Avrupa Konseyi tarafından hazırlanıp imzaya sunulan İstanbul Sözleşmesi. Türkiye’nin önce kabul edip daha sonra maalesef çekildiği sözleşme.

Bu mücadele hep var, devam etmiş ve edecek.

Çünkü işin aslı kadın doğarken eşit, doğduktan sonra doğduğu ülkenin kanunlarına göre yaşamak zorunda kalıyor.

 

Kadın ne ister sorusu cevabı ise,

Eşit hak ister,

Cinsiyetçi söylemlere maruz kalmamak,

Eşit işe eşit gelir,

Güvenli istihdam,

Yeterli kreş,

Sömürüye maruz kalmamak,

Şiddete uğranmamak,

Şartları sebebi ile dışlanmamak.

 

Özellikle, toplum dışına itildiğini düşünen kadınların toplumun parçası hissetmeleri için devlet desteği, engelli kadınlara devlet desteği.

Yeterli olmayan mevcut Anayasal güvencelere rağmen durdurulamayan şiddet için gerek kanunsal gerekse mevcut kanunun uygulanmasının önünün açılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi daha aktif rol almalıdır.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uyum çerçevesinde; kadına karşı şiddetle mücadele edilmesi kız çocuklarının ve genç kadınların eğitimine destek olunması kadınlara istihdam yaratılması gerekmektedir.

Problemleri birbirinden ayırarak çözerken, bütüne bakmayı unutmamak gerekiyor.

DSP, mücadele ile kurulmuş ve kurucu genel başkanı kadın olan bir parti bildiğiniz gibi.

DSP, 1991 yılında ilk kez Meclis’e girmiş, 1995 yılında Sol’un en büyük partisi, 1999 yılında ise Türkiye’nin en büyük partisi olarak Meclis’te yer almıştır.

DSP, Meclis’te bulunduğu 3 dönemde de ağırlıklı örgütlenmelerini yaparken kadına eşit rol veren yönetimlere sahiptir. Diğer partilerde duyacağınız kota, sözde uygulanırken, DSP de reel olarak uygulanmaktadır.

Uygulamalar önemlidir.

57. Hükümet döneminde özellikle medeni kanunda yaptığımız değişiklikler varlığını devam ettiriyor.

Eğitimin 8 yıla çıkartılması “çocuk gelinleri” azaltmıştı ancak bu sistemi değiştirerek 4+4 geçişlerinde okula devam etmeyen kız çocukları evlendirilmiş, erkek çocukları ise işe verilmiştir.

Ayrıca kızlık soyadını kullanabilme hakkı, mal rejiminde seçim hakkı, evlat edinmede kolaylıklar ve evlenme yaşının 18’e çıkartılması gibi…

Meclis’te elbette kadın vekil olmalı ama bu kadınlar, kadınların sorunlarını kenara atmamalı yani çözüm odaklı kadın sorunlarını dile getirecek, seçilince yapacaklarını unutmayacak temsil erkini kullanabilecek kişilerin vekil olması önemlidir.

Bu bağlamda, DSP, tüm kararlığı ile çağdaş haklar ve özgürlükleri topluma geliştirerek sunacağı için mecliste olmalıdır.

Hakları, DSP ile kadına teslim edilecektir.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve martigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.