Kredi kartı aidatlarına yüzde 50 ila 70 oranında zam!

Ekonomi 29.02.2024 - 00:40, Güncelleme: 29.02.2024 - 00:40
 

Kredi kartı aidatlarına yüzde 50 ila 70 oranında zam!

TÜDER Başkanı Levent Küçük, kredi kartı aidatlarının bu yıl özel bankalar tarafından yüzde 50 ila 70 oranında artırıldığını söyledi.

TÜDER Başkanı Levent Küçük, kredi kartı aidatıyla ilgili yaptıkları çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunduklarını belirtti. Türkiye’de 103 milyon adet aktif kredi kartının bulunduğunu belirten TÜDER Başkanı Levent Küçük "Bu kartların sahiplerine bu yıl 30 milyar TL'den fazla bir aidat faturası çıkacak" dedi. Kredi kartlarından yıllık aidat alınması, 2014 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle yasallaştırılmıştı. Ancak bu yönetmelik bankalara bazı yükümlülükler de getirmişti. Buna göre, kredi kartının düzenli olarak kullanılması, makul bir ücret talep edilmesi, kart sahibinin onayının alınması ve aidatsız kart seçeneğinin sunulması gerekiyordu. Fakat son zamanlarda özel bankaların yaptığı zamlar bu yükümlülükleri ihlal ederken, onay ve aidatsız kart sunumu da yapılmadığı ortaya çıktı.   "Makul ücret kriterini yok saydılar" TÜDER Başkanı Levent Küçük, Türkiye'de 103 milyon kredi kartının olduğunu vurgulayarak, "Bankalar buradan çok büyük bir gelir elde ediyor. Banka aidatları 400 ila 1500 TL arasında değişiyor. Özellikle özel bankalar bu yıl yüzde 50 ila 70 zam yaptı. Yani makul ücret kriterini yok saydılar" dedi. Küçük, "Aidatsız kredi kartlarına geçtiğimizde bu yıl vatandaşın ödeyeceği aidat 30 milyar TL'yi geçecek. Bize ulaşan şikayetlerin 3'te 1'i kart aidatıyla ilgili. Bu aidatların tamamen kalkması lazım" dedi.   "Bir de üstüne vatandaşa kart aidatı kesiyorlar” Sabah gazetesine konuşan Küçük, kredi kartı aidatıyla ilgili yaptıkları çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını söyleyerek, "Bankalar vatandaşın yaptığı alışverişlerden komisyon alıyorlar. Her alışverişten yüzde 5 kazanıyorlar. Bir de üstüne vatandaşa kart aidatı kesiyorlar" ifadelerini kullandı.    
TÜDER Başkanı Levent Küçük, kredi kartı aidatlarının bu yıl özel bankalar tarafından yüzde 50 ila 70 oranında artırıldığını söyledi.

TÜDER Başkanı Levent Küçük, kredi kartı aidatıyla ilgili yaptıkları çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunduklarını belirtti.

Türkiye’de 103 milyon adet aktif kredi kartının bulunduğunu belirten TÜDER Başkanı Levent Küçük "Bu kartların sahiplerine bu yıl 30 milyar TL'den fazla bir aidat faturası çıkacak" dedi.

Kredi kartlarından yıllık aidat alınması, 2014 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle yasallaştırılmıştı. Ancak bu yönetmelik bankalara bazı yükümlülükler de getirmişti.

Buna göre, kredi kartının düzenli olarak kullanılması, makul bir ücret talep edilmesi, kart sahibinin onayının alınması ve aidatsız kart seçeneğinin sunulması gerekiyordu.

Fakat son zamanlarda özel bankaların yaptığı zamlar bu yükümlülükleri ihlal ederken, onay ve aidatsız kart sunumu da yapılmadığı ortaya çıktı.

 

"Makul ücret kriterini yok saydılar"

TÜDER Başkanı Levent Küçük, Türkiye'de 103 milyon kredi kartının olduğunu vurgulayarak, "Bankalar buradan çok büyük bir gelir elde ediyor. Banka aidatları 400 ila 1500 TL arasında değişiyor. Özellikle özel bankalar bu yıl yüzde 50 ila 70 zam yaptı. Yani makul ücret kriterini yok saydılar" dedi.

Küçük, "Aidatsız kredi kartlarına geçtiğimizde bu yıl vatandaşın ödeyeceği aidat 30 milyar TL'yi geçecek. Bize ulaşan şikayetlerin 3'te 1'i kart aidatıyla ilgili. Bu aidatların tamamen kalkması lazım" dedi.

 

"Bir de üstüne vatandaşa kart aidatı kesiyorlar”

Sabah gazetesine konuşan Küçük, kredi kartı aidatıyla ilgili yaptıkları çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduklarını söyleyerek, "Bankalar vatandaşın yaptığı alışverişlerden komisyon alıyorlar. Her alışverişten yüzde 5 kazanıyorlar. Bir de üstüne vatandaşa kart aidatı kesiyorlar" ifadelerini kullandı.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve martigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.