İsveç'in NATO üyeliği Meclis Dışişleri Komisyonu'ndan geçti

Dünya 26.12.2023 - 19:11, Güncelleme: 26.12.2023 - 19:29
 

İsveç'in NATO üyeliği Meclis Dışişleri Komisyonu'ndan geçti

İsveç’in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edildi.

İsveç'in NATO'ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife AK Parti, MHP ve CHP evet oyu verirken, İYİ Parti hayır oyu verdi. DEM Parti ise oylamaya katılmadı.   Dışişleri Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplandı. Toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin Komisyonu bilgilendirdi, milletvekilleri de kanun teklifi üzerinde görüşlerini dile getirdi. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç Krallığı'nın Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Karar, şimdi TBMM Genel Kurulu’na sevk edilecek. Genel Kurul'dan geçmesi halinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe girecek.   İsveç’in NATO süreci İsveç ve Finlandiya Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak üzere başvurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl mayıs ayında iki ülkenin ittifaka katılmasına karşı çıkmıştı. Türkiye bu yıl nisan ayında Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusunu onayladı ancak bir diğer NATO üyesi Macaristan ile birlikte İsveç'in başvurusunu bekleterek, İsveç'te bulunan ve Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği bazı gruplara karşı İsveç'in daha sert adımlar atmasını talep etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, ABD'nin F-16 tedariği ve Kanada'nın Türkiye'ye yönelik bazı savunma ihracatı kısıtlarını kaldırması halinde TBMM'nin de İsveç'in NATO üyeliğine olumlu bakışını hızlandıracağına inandığını söylemişti.      
İsveç’in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edildi.

İsveç'in NATO'ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

Teklife AK Parti, MHP ve CHP evet oyu verirken, İYİ Parti hayır oyu verdi. DEM Parti ise oylamaya katılmadı.

 

Dışişleri Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin Komisyonu bilgilendirdi, milletvekilleri de kanun teklifi üzerinde görüşlerini dile getirdi.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç Krallığı'nın Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi.

Karar, şimdi TBMM Genel Kurulu’na sevk edilecek. Genel Kurul'dan geçmesi halinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak yürürlüğe girecek.

 

İsveç’in NATO süreci

İsveç ve Finlandiya Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak üzere başvurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl mayıs ayında iki ülkenin ittifaka katılmasına karşı çıkmıştı.

Türkiye bu yıl nisan ayında Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusunu onayladı ancak bir diğer NATO üyesi Macaristan ile birlikte İsveç'in başvurusunu bekleterek, İsveç'te bulunan ve Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği bazı gruplara karşı İsveç'in daha sert adımlar atmasını talep etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, ABD'nin F-16 tedariği ve Kanada'nın Türkiye'ye yönelik bazı savunma ihracatı kısıtlarını kaldırması halinde TBMM'nin de İsveç'in NATO üyeliğine olumlu bakışını hızlandıracağına inandığını söylemişti.

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve martigazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.